Spożywczy mebel pokojowy

Spożywczy mebel pokojowy

Mebel, który dziś nazywamy “kredensem” nie zawsze miał takie znaczenie -w dawnych czasach kredens oznaczał pomieszczenie, które znajdowało się między jadalnią a pomieszczeniem kuchennym. To ułożenie w domach idealnie zgadzało się z przeznaczeniem kredensu, ponieważ to właśnie tam trzymano zarówno sztućce czyli noże, widelce, łyżki i łyżeczki do herbaty oraz zastawę (talerze, filiżanki, wazy, półmiski, kompotiery, salaterki, dzbanki i tym podobne) oraz specjalne sztućce, takie jak sosjerki, maselniczki, solniczki, octowniczki, musztardniczki i wszystkie inne przedmioty mające na celu ładne nałożenie potraw oraz eleganckie ich przyozdobienie. W kredensach ponadto znajdowała się tak zwana “bielizna stołowa”, którą stanowią obrusy, chusteczki oraz innego rodzaju materiały znajdujące się w okolicach stołu jadalnego. Pomieszczeni to służyło przede wszystkim do nałożenia potraw, ułożeniu ich na tacy, dekorowaniu, rozlewaniu płynów do naczyń, trunków do kieliszków czyli do odpowiedniego przygotowania przed wyniesieniem posiłków na jadalnię. Najczęściej w kredensach znajdowała się służba, ponieważ to ona zajmowała się powyższymi czynnościami. W dzisiejszych czasach kredens oznacza mebel znajdujący się w kuchni, spiżarni, jadalni lub w salonach (w przypadku mniejszych mieszkań), który przechowuje naczynia, zastawę oraz niektóre produkty spożywcze.